Terugblik 2018

Terugblik 2018

Rick: : ‘2 Januari 2018, een goede start van het nieuwe jaar. Ik mag direct aan de slag in mijn nieuwe functie als opperwaterman van Amazone. Samen met mijn collega Pieter zijn we het nieuwe gezicht van Amazone Waterbeheersing'.

Pieter: ‘Ja, we hebben er zin in en vallen direct met onze neus in de boter. Want nog diezelfde week zijn we al met onze eerste opdrachten bezig. O.a. samen met Wesseling Tuinen gaan we aan de slag met de aanleg van beregeningsinstallaties’. Alsof er een vooruitziende blik was op de droogte die komen gaat dit jaar.

Rick: Maar zover is het nog lang niet. Nietsvermoedend zijn we aan het begin van het jaar druk bezig met marketing. Een nieuwe website die we nog moeten finetunen, een nieuwe bus die moet worden ingeruimd. Maar ook het maken van een planning om straks alle installaties weer aan te sluiten. En we duiken nog in de nieuwe wet AVG. Ondertussen vinden aan het begin van het jaar de uitgebreide bestellingen plaats om voldoende materiaal op voorraad te hebben. Zo kunnen we zowel de geplande klussen als de storingen goed en snel in orde maken.

Pieter: Ondertussen is het alweer maart. We starten bij onze klanten met het aansluiten van de installaties volgens contract. En maart roert zijn staart, want plotseling is er halverwege de maand nog een enorme koudegolf en stevige oostenwind en zelfs sneeuw hier en daar. Gelukkig hebben alle installaties dat overleefd en is er nergens vorstschade geconstateerd. De rest van alle aansluitingen worden daarna snel in orde gemaakt. Net op tijd, want in april mogen we al genieten van de eerste warme dagen.

Rick: Het eerste kwartaal van het jaar was er dus al genoeg te doen. Maar dat verliep allemaal redelijk rustig. Dit was leuk! Pieter en ik voelde ons alsof we de hele wereld aan konden. Dus toen er in mei een aanvraag kwam voor een behoorlijke grote uitdagende en langdurende opdracht in het centrum van Amsterdam, zeiden we direct JA! Daar hadden we beter iets langer over kunnen nadenken.

Pieter: Inderdaad, want deze klus was geweldig om te doen! En we konden dat prima aan,… Mits dit het enige was wat wij te doen hadden. Echter, we hadden even geen rekening gehouden met drukte die elk zomer weer voor de deur staat. Want dit is natuurlijk ook de tijd dat er veel nieuwe aanvragen voor een beregeningsinstallatie binnenkomen. Dus deden we die er ook bij. Waaronder een leuke klus in Vogelenzang. Daar werd gekozen voor een bronboring. Er wordt wel 50 meter diep geboord om schoon water te verkrijgen. Wanneer er minder diep wordt geboord, werken we met ijzerhoudend water, dat de installatie schaadt. De boringen doen we overigens niet zelf, maar laten we uitvoeren door onze collega Van Velzen Bronboringen De installatie die wij daar vervolgens op aansluiten is wifi-gestuurd. Dit is een ‘slim’ apparaat dat aan de hand van actuele weerberichten de watervoorziening aanpast.

En net toen we dachten dat we al een behoorlijk tandje hadden bijgezet om alle projecten in goede banen te leiden, toen we genoten van het lekkere weer, werd het warmer en droger… 

Rick: … en nog warmer en droger… En toen beseften we pas echt wat keihard werken is. Het voordeel van deze zomer was dat we goed konden ervaren wat een geweldige installaties wij hebben. Dat is overbodig om te zeggen want dat werd wel ervaren door onze vaste klanten. Nagenoeg alle tuinen van onze vaste klanten kwamen ongeschonden de zomerhitte door. Maar we werden wel plat gebeld door nieuwe klanten die hun eigen installateur niet te pakken kregen.

Pieter: En dan gaat Rick ook nog met vakantie in augustus. Maar het is mij goed afgegaan. Ik werkte goed samen met diverse hoveniers, want die weten ons steeds vaker te vinden. Ook hebben we goed contact met steeds meer tuinontwerpers. Want het is natuurlijk veel handiger om een goede waterbeheersing voor de tuin al direct vanaf het begin mee te nemen in de plannen, gezien het graafwerk dat er veelal bij komt kijken. Bovendien kan de waterhuishouding dan direct goed worden afgestemd op de behoefte. (beplanting)

Rick: En zo kon ik na mijn vakantie weer direct volop aan de slag met leuke nieuwe projecten. Zoals dit nieuwbouwproject. Een appartementencomplex met 6 luxe appartementen en een gezamenlijke tuin. De tuin is aangelegd met een gazon, diverse borders en plantenbakken. Elk onderdeel vraagt om een eigen waterhuishouding. Verschillende leidingen, welke uiteraard netjes zijn weggewerkt, komen uit op 1 pomp die water uit oppervlaktewater haalt. Of simpel gezegd, de sloot. Alleen wij hebben toegang tot de high-tec oplossing die we middels een onderhoudscontract netjes bijhouden.

In oktober is dan eindelijk de druk een beetje van de ketel. Maar goed ook want inmiddels gaan we beginnen met afsluiten. De pompen worden weer opgehaald en gereinigd. Computer uitgeschakeld en regenmeters worden weer winterklaar gemaakt.

Pieter: Niet dat we ineens alle tijd hebben. Wij zijn al met de kerstperiode bezig. Want dan gaan we langs de klanten om de tuin sfeervol te verlichten.

Dat doen wij elk jaar en bieden wij overigens ook aan bij mensen die (nog) geen klant zijn van ons. Men kan bij ons een kerstboom bestellen. Wij komen hem brengen, plaatsen hem in de tuin inclusief alle toebehoren, tuigen hem op (met verlichting) en komen hem op afspraak in het nieuwe jaar weer ophalen. Een aantal mensen heeft zelf een prachtige (kerst)boom in de tuin staan. Deze verlichten wij enkel.

Rick: En zo zijn we alweer aan het einde van het jaar. We hebben erg veel geleerd samen. We hebben noodzakelijkerwijs (nog) beter leren plannen, we hebben veel geleerd over marketing en samen gelachen bij het maken van onze foto’s. Bijvoorbeeld onze kerstfoto. Maar we zijn ook op training geweest om op de hoogte te blijven van nieuwe (technische ontwikkelingen en we hebben samen een beurs bezocht. Zaken die we ook in 2019 verder gaan oppakken samen. Want er staat ons nog wel iets te doen als we mensen willen attenderen op verantwoord omgaan met water in de tuin.

Pieter: Inderdaad, afgelopen jaar was een soort  pilotjaar waarin we veel met en van elkaar mochten leren. Dat is ons goed bevallen en we hebben echt zin in het nieuwe jaar. We hebben de eerste aanvragen voor beregeningsinstallaties alweer binnen. We hopen er uiteraard nog veel meer op tijd binnen te krijgen, zodat we teleurstellingen in de heetste maanden kunnen voorkomen. (Dat is vaak pas het moment dat de noodzaak ervan wordt gezien. En dan hebben we het ontzettend druk) En ook bij vragen voor het voorkomen van wateroverlast weet men ons steeds vaker te vinden.

Kortom,.. Op naar 2019!!! Wij hebben er zin en zijn er helemaal klaar voor!
Voor nu een rustig en relaxed uiteinde gewenst en geniet van de sfeervolle feestdagen!

Rick & Pieter