Dáárom tuinberegening

Maart roert zijn staart, April doet wat hij wil. Het Nederlandse weer kan erg onvoorspelbaar zijn. Niet alleen in deze 2 maanden. Kijken we naar de afgelopen decennia dan zien we hele koude en hele warme voorjaarsmaanden voorbijkomen. Hetzelfde geldt voor de zomers. We hebben zeer natte zomers maar ook hele droge zomers gehad. De Hollandse tuinen krijgen het dan ook flink te verduren. Ook voor de tuinbezitters kunnen deze schommelingen van het weer lastig zijn. U zult het altijd zien. Precies in de periode dat u er even tussenuit bent is er extreme droogte voorspeld. Of het gaat plotsteling veel regenen terwijl u net alle planten in de tuin water heeft gegeven. U kunt natuurlijk de buren vragen om uw tuin water te geven wanneer u er niet bent. En dat de tuin een keertje extra water krijgt is doorgaans ook geen probleem. Maar de tuin precies de hoeveelheid water geven die het nodig heeft om volop te kunnen groeien en bloeien, dat vraagt veel meer van u.


Bespaar tijd, ergernis en geld

Om te beginnen tijd. Ter illustratie: U bent met een gemiddeld balkon, waar ongeveer 10 potten met planten op staan, een half uur bezig met water geven. (uitgaande van een gieter waar water mee wordt gegeven) Planten in pot hebben doorgaans meer water nodig, omdat ze geen vocht uit de bodem kunnen onttrekken. Tijdens de zomermaanden en andere weken dat het erg warm weer is, zult u al snel dagelijks de planten water moeten geven. Kijken we naar een gemiddelde tuin, dan kunnen we de inschatting van ons balkon doortrekken + de rest van de tuin. Het water geven zal dan langer duren. 


Uiteraard zal het gebruik van de tuinslang het werk bespoedigen. Maar de ervaring leert dat dit hulpmiddel even handig als ergerlijk is. Denk aan het koppelstukje dat steeds vervangen moet worden om de kraan weer voor andere doeleinden te gebruiken. Slangen die niet worden opgeruimd en gele strepen in het gazon achterlaten. Haspels die eigenlijk in de weg staan en zo kunnen we nog even doorgaan. En alsof dat nog niet genoeg is, stijgt de waterrekening tijdens het tuinseizoen aanzienlijk. Met een tuinberegeingsinstallatie blijft u dit allemaal bespaard


Voorkom plantziektes

Misschien vindt u het niet erg om tijdens de warme periodes dagelijks 30 tot 60 minuten in de tuin aan het werk te zijn. Ruimt u steeds keurig de tuinslang op en is er voldoende ruimte voor uw tuingereedschap. En dat de waterrekening aanzienlijk hoger uitvalt, is voor u ook geen probleem. Maar als tuineigenaar wilt u wel graag een mooie tuin.
Daar kunt u geen schimmels, bacteriën en plagen bij gebruiken die de planten aantasten. Wist u dat veel plantziektes worden veroorzaakt door onverstandig water geven? Vaak krijgen de tuinplanten ongemerkt teveel of te weinig water. Elke plant heeft zijn eigen hoeveelheid water nodig. Voor de gemiddelde tuinbezitter is het onmogelijk om van alle planten exact bij te houden wat hun waterbehoefte is en op die manier de juiste hoeveel water toe te dienen. Doordat planten niet de juiste waterbehoefte krijgen, verzwakken ze en zijn ze vatbaarder voor ziektes en plagen. 

plagen


Tuinberegeningsinstallaties zijn zodanig geavanceerd, dat ze op plantgroepen kunnen worden afgestemd, zodat elke plant precies zijn eigen waterbehoefte krijgt. Wanneer u de beregeingsinstallatie laat installeren door een technicus met verstand van groen, weet u zeker dat de installatie wordt afgestemd op de behoefte van de tuin.

 

Uitgerust wakker worden

Niet alleen de hoeveelheid water is van belang om planten gezond te houden. Ook het tijdstip van water geven kan, vooral tijdens de warme periodes, een grote rol spelen bij de gezondheid van de planten. In de meeste gevallen wordt er aan het einde van de dag water gegeven aan de tuin. Wanneer men klaar is na een lange werkdag en de zon niet meer zo fel is. Wist u dat dit een heel slecht moment is? De planten hebben de hele dag in de hitte gestaan, al dan niet in de zon. Ze zijn heerlijk opgewarmd en plots krijgen ze de schrik van hun leven wanneer u met een koude plens goed denkt te doen. Het temperatuurverschil is zo groot, dat planten kunnen verzwakken. Wellicht dat hier het spreekwoord ‘zich rotschrikken’ vandaan komt.
De beste tijd om planten water te geven is heel vroeg in de ochtend, nog voordat de zon opkomt.

zonsopkomst gazon

De planten hebben de tijd gehad om af te koelen en met een beetje mazzel zijn ze al een beetje bevochtigd door de dauw. Met een beregeningsinstallatie kunt u lekker blijven liggen in de vroege morgen, terwijl uw planten precies krijgen wat ze nodig hebben. 

 

Vriendelijk voor de natuur 
teveel water gazon

Wist u dat er jaarlijks onnodig miljoenen liters water worden verbruikt, doordat er meer water wordt gegeven in de tuin dan nodig is? We noemden het al: verantwoord water geven vergt veel kennis. Wij stoppen onze kennis van planten in het geautomatiseerde beregeningssysteem en stellen deze af op de behoefte van uw tuin. We kunnen dus stellen dat een beregeningsinstallatie een milieuvriendelijke investering is.

 

Soorten tuinberegening

Denkt u erover om geautomatiseerde tuinberegening te laten installeren? 
Er zijn verschillende mogelijkheden, welke afhankelijk zijn van uw wensen en de behoefte van uw tuin. Er zijn zelfs beregeningsinstallaties geschikt voor het balkon.  

Wilt u liever direct een persoonlijk advies? Dan kunt u het beste een email sturen naar info@amazonetuintechniek.nl Laat hier uw gegevens achter waarop u bereikbaar bent. Wij nemen daarna zo spoedig mogelijk (uiterlijk binnen 2 werkdagen) contact met u op. 

 

 

 

Vond u dit bericht interessant?
Deel deze eenvoudig in uw netwerk door te klikken op een van de social media icoons hieronder