Vijvertechniek
Kies voor een hele nieuwe tuinervaring met een (zwem)vijver in de tuin
We horen het vaak, een vijver geeft zoveel sfeer aan de tuin. Mensen genieten van de dynamiek rond de vijver of komen tot rust bij water. Er komen grote hoeveelheden insecten en vogels op af die de tuin levendig maken. Een vijver biedt een thuis aan kikkers en salamanders en andere waterdieren. Ja zelfs wanneer u geen vissen in de vijver wilt laten zwemmen, biedt een vijver voldoende dimensie en ontspanning in de tuin. Mits de vijver gezond is. Vijvers hebben een complexe flora- en faunahuishouding. Dit biologisch evenwicht kan snel worden verstoord door afval, zoals dode bladeren en uitwerpselen van vissen, temperatuurschommelingen en zuurstofgebrek. Geen enkele vijver heeft dezelfde behoefte, maar 1 ding hebben ze met elkaar gemeen. Vijvers hebben een gesloten watersysteem waardoor zuurstoftoevoer en zuivering van het water niet vanzelfsprekend is. Met vijvertechniek houdt u de vijver gezond en levendig.
Bent u van plan een vijver aan te laten leggen? Laat u goed adviseren. Bij ons kunt u geheel vrijblijvend een afspraak maken. Ook wanneer u problemen heeft met, of vragen heeft over uw huidige vijver en de techniek die daarvoor nodig is.
Dáárom Amazone Vijvertechniek
Ook bij het aanleggen van vijvertechniek komen onze groen opgeleide vingers goed van pas. Hierdoor hebben we enorm veel kennis over flora- en fauna, hetgeen in een vijver zeer complex is samengesteld. Onze groene achtergrond maakt het mogelijk om u de juiste vragen te stellen, waarmee wij u goed advies kunnen geven en de vijver van passende vijvertechniek kunnen voorzien.
Afhankelijk van de wensen, het soort vijver en de hoeveelheid water gaan we na welk filtersysteem passend is en berekenen wij de benodigde pompcapaciteit. Filters die buiten de vijver komen te liggen, hebben een pompput nodig die wij technisch inrichten. Dit klinkt ingewikkeld, maar een pompput wordt keurig ingegraven en zo onzichtbaar in de tuin verwerkt. Het is een veilige oplossing voor vijvertechniek, daarom zelfs verplicht bij zwemvijvers. Bovendien onttrekt het de vijvertechniek, die doorgaans in het water wordt geplaatst, uit het zicht.
Energiezuinige vijverpompen
Voor het plaatsen van pompen en filters hebben wij de samenwerking opgezocht met AUGA. Zij produceren en leveren energiezuinige vijverpompen en blijven deze continue doorontwikkelen. Dit past volledig bij onze visie waarbij we aansporen tot bewust en klimaatbestendig tuinieren.
Bijkomend voordeel van onze samenwerking met AUGA is dat we een kennisteam achter ons hebben staan met jarenlange ervaring op gebied van vijvertechniek. We kunnen altijd met hen sparren over de beste oplossing voor uw vijver.
Milieuvriendelijk en oersterk EPDM-Rubber
In vijvers zit verder PVC en vijverfolie verwerkt. Dit zijn doorgaans geen milieuvriendelijke producten. Echter zijn wij blijvend op zoek naar duurzame innovaties.
Voor het plaatsen van vijverfolie zijn wij daarom de samenwerking aangegaan met ECOLAN. Zij hebben inmiddels al 40 jaar vijverervaring en maken als enige in Nederland vijverfolie van milieuvriendelijk EPDM-rubber. Dit materiaal bevat géén giftige stoffen, zware metalen of agressieve weekmakers. Vaak zien we bij milieuvriendelijke producten een geringe levensduur. Maar daar is bij de producten van ECOLAN geen sprake van. Integendeel! Het materiaal is zeer elastisch, oersterk, volledig bestand tegen UV-straling en ozonbelasting en vorstbestendig tot -45º C. Het materiaal gaat 30 jaar mee.
Vijver aanleggen met vijvertechniek
Het lijkt er inmiddels op dat wij de gehele vijver voor u laten aanleggen. In enkele gevallen gebeurt dat ook. We hebben inmiddels een sterk netwerk met betrouwbare samenwerkingspartners om ons heen opgebouwd. Denk aan loonbedrijven die de vijver uitgraven, hoveniers die de aankleding rondom de vijver verzorgen, zoals een vlonder en overige beplanting. Andersom worden wij regelmatig ingeschakeld door hoveniers om de techniek voor de vijver te verzorgen. De samenwerking met diverse tuinprofessionals gebeurt op deze wijze over en weer. Allemaal hebben we hetzelfde doel voor ogen. U als tuinbezitter optimaal en zorgeloos van uw vijver laten genieten.
Vergunningen
Voor het aanleggen van vijvers is geen vergunning nodig. In slechts enkele gemeenten is voor het aanleggen van een zwemvijver een vergunning of omgevingsvergunning nodig. Wij adviseren altijd om dit vooraf goed na te vragen.
Welke vijver past bij u?
Natuurlijke vijver
De fontein of waterval vormen natuurlijke elementen en met de verschillende beplanting en waterbloemen. De nadruk ligt op het natuurlijke evenwicht. Bij het ontwerp wordt daar al rekening mee gehouden in de beplantingskeuze. Het is er een oase voor padden, kikkers en salamanders. Er vliegen verschillende libellen en vlinders af en aan. Het is bijna een sprookje.
Visvijver
We horen u al bijna denken, ‘In elke vijver kunnen vissen zwemmen toch?’ Dat is deels waar. Wanneer u graag diverse soorten vissen in uw vijver wilt laten zwemmen, dan is het goed om rekening te houden met de diepte van de vijver en de beplanting. Een visvijver lijkt veel op de levendige of biologische vijver, omdat deze de meest natuurlijke omgeving voor de vissen vormen. In een visvijver zullen we een goede filterinstallatie moeten plaatsen die naast vuil, ook rekening houdt met de hoeveelheid vis die er gehouden gaat worden.
Spiegelvijver
De naam zegt het al. De vijver ligt strak in het gazon weggewerkt en heeft daarmee veel weg van een spiegel. Deze vijver past uitstekend in een moderne tuin, maar kan ook erg verrassend zijn in een landelijke omgeving. De vorm van de vijver en het heldere water maken de illusie compleet. Bomen en overvliegende ganzen zijn goed zichtbaar wanneer ze zich afspiegelen in het water. Een spiegelvijver vraagt om een zeer sterke pompinstallatie en geringe beplanting, waardoor het water mooi helder blijft.
Zwemvijver
Een zwemvijver is er in alle soorten en maten. Van strak tot organisch gevormd. Wanneer is een vijver een zwemvijver? Dat heeft te maken met de waterkwaliteit. Zodra men bij ons aangeeft in de vijver te willen zwemmen, wordt het filtersysteem daarop aangepast, zodat er schoon zwemwater ontstaat. We zorgen in dat geval voor een dubbele filterwerking door de beplanting in een filterbed te plaatsen. Het gefilterde water komt langs het filterbed en wordt extra gefilterd door het substraat. Het voordeel daarvan is dat de planten op deze manier nog wel voedingsstoffen krijgen en dat het water extra schoon is. Schoon genoeg om veilig in te zwemmen.
Over veiligheid gesproken, de pomp wordt naast de vijver ingegraven, waar hij netjes wordt weggewerkt.