Waterbuffering
Slim gebruik maken van overtollig regenwater
Wist u dat het per jaar 93% van de tijd droog weer is in Nederland? Dit zorgt o.a. voor droogte in de tuin. Echter, in de 7% van de tijd dat het regent, hebben we steeds vaker te maken met zeer extreme regenval. Dat kan de grond niet aan, waardoor we last krijgen van wateroverlast in de tuin, op het parkeerterrein of in huis. Dit kan worden voorkomen met waterbuffering.
Met waterbuffering van Amazone Tuintechniek kunt u het overtollige water opvangen en geleidelijk laten afvoeren in de bodem. We noemen dit proces infiltreren. We kunnen het water ook opvangen en bewaren in een ondergrondse opslag, zodat het water kan worden gebruikt tijdens drogere periodes of voor andere doeleinden, zoals het wassen van de auto, dit staat bekend als waterretentie. Zowel bij infiltreren, als bij waterretentie, maken we effectief gebruik van overtollig regenwater en zijn natte voeten verleden tijd.
Dáárom waterbuffering van Amazone Tuintechniek
Een acuut probleem
Doorgaans worden we pas gebeld wanneer het water de garage of het tuinhuis heeft bereikt en de natte voeten een feit zijn. Gelukkig kunnen we snel en adequaat reageren, en komen we gewapend met een pomp om het water weer af te voeren. Vervolgens achterhalen we de oorzaak van het overtollige water dat geresulteerd heeft in wateroverlast. Soms is het slechts de afvoer of de dakgoot die verstopt is, of is het straatwerk verzakt.
Maar steeds vaker komt het voor dat de tuin niet bestand is tegen felle regenbuien en moeten we permanente maatregelen nemen met waterbuffering om de wateroverlast te verminderen. Door waterbuffering toe te passen wordt het regenwater niet langer naar het riool gevoerd dat voor overstromingen kan zorgen. In plaats daarvan vangen we het water op middels waterretentie, zodat het kan worden hergebruikt of gelijkmatig kan worden afgevoerd in de bodem.
Wateroverlast voorkomen
Beter is het om wateroverlast te voorkomen met een waterbuffer. Maar op welk moment schakelt u ons in? Na een periode van zware regen is het heel normaal dat er plassen water blijven liggen. Echter moeten die na een dag weer zijn verdwenen. Is dat niet het geval? Dan is het aan te raden om te kiezen voor waterbuffering.
Elke tuin is uniek, waardoor wij, net als bij de aanleg van tuinberegening, eerst bij u langskomen om uw tuin in kaart brengen. Alleen dan kunnen wij u goed adviseren over waterbuffering.
Bij het in kaart brengen van de tuin, letten we op de ligging van de tuin, hoogteverschillen en de algehele waterbehoefte van de tuin. Een tuin waar weinig groen is aangelegd heeft een zeer lage waterbehoefte. Een tuin met weinig tot geen beplanting kan een bewuste keuze zijn, bijvoorbeeld omdat u voor een onderhoudsarme tuin hebt gekozen. Het nadeel daarvan is dat er sneller sprake is van wateroverlast in de tuin. Ook in deze situatie kan dit voorkomen worden met waterbuffering.
Het helpt dat wij allemaal een groene achtergrond hebben, zodat wij uw tuinwensen en ons advies uitstekend op elkaar kunnen afstemmen bij aanleggen van de waterbuffer.
Onze groene kennis maakt ons bovendien een goede gesprekspartner voor menig tuinprofessional. Wij werken dan ook veelvuldig samen met hoveniers, tuinarchitecten en andere tuinprofessionals die ons inschakelen voor passende waterbuffering in Haarlem en omstreken.
Wateroverlast Haarlem
Wateroverlast komt in Haarlem en omstreken steeds meer voor door de hevige regenbuien. Door preventief een passende waterbuffering te plaatsen kunnen we de afvoer van het regenwater verbeteren. Neem gerust contact met ons op.
Waterbuffering op maat
Regenton
Teveel aan regenwater kan efficiënt worden opgevangen en voor diverse doeleinden worden hergebruikt. De meest eenvoudige optie voor waterretentie is een regenton. U kunt hiermee zelf naar eigen wens het water hergebruiken. En wist u dat veel gemeenten inmiddels een vergoedingsregeling hebben voor een regenton?
Infiltratiebox
Een infiltratiebox is een sterk waterdoorlatende box die in de grond wordt gegraven. Wanneer de grond is verzadigd met teveel regenwater, wordt het overtollige water in de box opgeslagen. Zodra de grond het aankan, vloeit het water weer langzaam uit de box. Zo heeft u nooit meer last van een parkeerplaats dat blank staat, of plassen in uw gazon.
Groen dak
Beplanting op het dak van de woning of uw tuinhuis is ook een vorm van waterbuffering en kent meerdere voordelen. Een deel van het regenwater wordt direct opgenomen, het heeft een isolerende werking en de dakbedekking gaat langer mee doordat er geen zonlicht bij kan komen. Een groen dak wordt ook wel sedumdak genoemd, dat verwijst naar het type beplanting. Doorgaans wordt er ook voor sedum gekozen, echter behoort een kruiden- of bloemendak ook tot de mogelijkheden. Welke dakbeplanting u ook kiest, een groen dak weegt al snel 100 kilo per m². In overleg met een constructeur wordt er een draagkrachtberekening van het dak gemaakt, alvorens we aan de slag gaan.