Dakhazen

De Mannen van Hoveniersbedrijf E. Buskermolen werden vorig jaar veelvuldig op het dak van een nieuw appartementencomplex in de stad gesignaleerd. Er ligt daar een prachtige daktuin en de mannen hadden moeite om de tuin in goede conditie te houden. Dat lag niet aan de vakbekwaamheid van deze hoveniers, integendeel. Grote boosdoener was de zonovergoten lange droge zomer. Wanneer er dan een tuin onderhouden moet worden boven op een dak in het centrum van de stad, dan heeft zelfs de beste hovenier daar zijn handen vol aan. Na de zoveelste handmatige sproeibeurt met vele meters tuinslang werd er overlegd met de Vereniging van Eigenaren van het complex. Wat te doen? De tuin laten verdrogen is geen optie. Alle bewoners hebben uitzicht op de tuin en genieten van het prachtige uitzicht. Het is bovendien een heerlijke plek om midden in het stadscentrum tot rust te komen. Maar iedere dag een hovenier aan het werk zetten is ook geen optie.

Op dat moment werden wij van dit dilemma op de hoogte gebracht. Snel gingen we aan de slag met een voorstel voor het plaatsen van een beregeningsinstallatie.

Het systeem is verder geautomatiseerd door elektronische kleppen en een uitgebreide beregeningscomputer in combinatie met een regenmeter. Deze regenmeter onderbreekt bij voldoende neerslag de automatisch ingestelde beregeningstijden waardoor er op een meer verantwoorde wijze wordt omgegaan met water.

Vanaf dat moment begon de samenwerking met Buskermolen Hoveniers pas echt. Gezamenlijk bekijken we de komende seizoenen wat de werkelijke waterbehoefte is van deze daktuin.

 

Regelmatig doen wij projecten in samenwerking met andere tuinprofessionals. Onder de noemer ‘Samen kom je verder’, wordt er regelmatig een project door ons uitgelicht.