Een winterse meimaand? En andere vragen die ons bezighouden.

Maart roert zijn staart en april doet wat hij wil. Daarmee wordt aangegeven dat er nog onstuimige winterse dagen kunnen zijn in deze maanden. Maar de maand mei voorspelt niets dan goeds volgens het oud gezegde.

En toch, op het moment dat ik dit schrijf is het zondagochtend 5 mei en zie ik een dun laagje rijp op de daken en op mijn gazon liggen. Ik hoor zojuist op de radio dat er in Limburg 4 centimeter sneeuw is gevallen en dat in de rest van het land winterse buien kunnen overtrekken met hagel en natte sneeuw. Regen hebben we daarentegen het eerste kwartaal niet tot nauwelijks gezien in het land. En ook het tweede kwartaal begon warm en droog.

Gaat de droogte van 2018 zich voortzetten? Het watertekort in de bodem is in grote delen van Nederland nog niet eens aangevuld. Wat gaat dit brengen voor de komende zomer? Vragen die ons bezighouden wanneer we alle beregeningsinstallaties weer aansluiten bij onze klanten voor het komende seizoen. Daarbij is de belangrijkste vraag: ‘Gaan we dit jaar de beregeningsintensiteit verhogen of gaan we voor onze standaard instellingen?’

Meer water geven, resulteert de komende zomer wellicht in een nog groenere tuin. Maar wij willen wel verantwoord blijven omgaan met water. Dat geldt voor zowel het kraanwater als het  grondwater dat wordt gebruikt bij beregening.

Daarom hebben wij besloten om de standaard instellingen te gebruiken bij het aansluiten van de installaties. Soms moeten we accepteren dat in een hele droge zomer zelfs een tuin met beregeningsinstallatie wat droogtesignalen geeft. Deze beslissing heeft alles te maken met bewustwording van de huidige klimaatsveranderingen.

Klimaatsveranderingen die overigens ook inhouden dan de regenval die we wél krijgen steeds heftiger wordt. Wanneer we het overschot van deze regenbuien massaal zouden opvangen, kunnen we meer doen in de droge periodes. Dan spreken we over waterbeheersing.

U kunt op verschillende manieren overtollig regenwater opvangen. Benieuwd naar de mogelijkheden voor waterbeheersing in uw tuin? Bel ons voor een afspraak op 023 - 526 56 00, dan komen wij vrijblijvend langs om de mogelijkheden samen met u te bekijken.

Rick van der Wal
Waterman