klimaatbestendig tuinieren

Wat een weertje hè!

Een geliefd gespreksonderwerp in ons land is het weer.
Het lijkt wel of het altijd regent in ons kleine kikkerlandje en wanneer het eindelijk droog is lijkt het wel te warm. We klagen er flink op los met elkaar en dan is er natuurlijk ook nog de klimaatverandering. Bestaat dat nu echt? Of waren die hete zomers toeval?

Te nat of te droog, als tuintechnicus bieden wij voor alle scenario’s een passende oplossing. We werken voornamelijk buiten en merken de afgelopen jaren duidelijk een verandering in het weer. Maar hoe zit het nu echt?

Cijfers liegen niet

Iets waar veel over wordt gesproken, wordt gelukkig ook veel onderzocht. Vanaf 1910 wordt het weer gemeten. Er is dus voldoende data beschikbaar. Wij doken in de cijfers en de vonden deze weerfeitjes voor u.

 

Een lichte stijging

Van 1910 tot 2022 is er een stijging in de hoeveelheid neerslag te zien. De gemiddelde hoeveelheid neerslag per jaar ging van 694 mm naar 875 mm per jaar. Procentueel gezien valt deze stijging over ruim 100 jaar wel mee. Namelijk slechts 26%.

Natte wintermaanden

Dat kan de bodem prima aan. Mits de toename ook gelijkmatig is verdeeld. Echter, dat is niet het geval.
Wat opvalt is dat het vooral tijdens de wintermaanden vaker regent. Als alleen de seizoenen met elkaar worden vergeleken, dan is de hoeveelheid neerslag in de winter maar liefst 46% meer! Daarbij zijn er een aantal hele droge jaren geweest, wat betekent dat op het moment dat er neerslag is geweest, dit ook meteen heel veel is geweest.


Meer neerslag langs de kust en de steden

Het grootste gedeelte van ons werkgebied ligt aan de kust. Daar is tevens de hoogste toename in neerslag gemeten. Over ruim 100 jaar was dit 36%. Dat is een logisch gevolg van de Noordzee die opwarmt, waardoor water verdampt, dat vervolgens aan de kust weer uitregent.

We werken niet alleen veel in de kustgebieden, we zijn ook in de steden Amsterdam en Haarlem veelvuldig te vinden. Helaas worden ook de steden niet ontzien van een extra hoeveelheid neerslag. In de lucht boven steden bevinden zich meer fijne deeltjes waar waterdruppeltjes op afzetten met als gevolg… regen.

Kortom, er valt veel extra water in ons werkgebied. Daarbij zijn vooral de laatste jaren de extreme regenbuien toegenomen, waarbij sommige plaatsten op maar liefst 50 mililiter water worden getrakteerd.

nóg meer regen?

Daar blijft het helaas niet bij.
In december 2023 kwam er een bericht naar buiten gekomen van klimaatonderzoekers, die constateerden dat we er ver naast zitten met de berekening van klimaatmodellen. Er zal nog veel vaker en nog veel extremere regenval gaan voorkomen in de nabije toekomst. Ze waren niet de eerste die een dergelijk bericht naar buiten brachten. Bovendien hebben we het de afgelopen maanden aan den lijve mogen ondervinden.

Bij veel water in zeer korte tijd, Of langdurige regenval, zoals we dit de laatste periode hebben, weet het water geen uitweg meer. Gevolg: Een kletsnatte tuin! Ach, dat trekt wel weer weg. We horen het u bijna denken. Maar beplanting dat te lang in hoog water staat krijgt groeiproblemen of erger, zal het niet overleven. Ga maar na wat er gebeurt met uw kamerplant als deze structureel veel te veel water krijgt en daardoor lange tijd in laag water staat. Dat is in uw tuin niet anders.

De oplossing voor een (te) natte tuin

Gelukkig is er iets tegen te doen.
U kunt bijvoorbeeld voor nog meer beplanting zorgen, zodat ze gezamenlijk het water kunnen opnemen. U kunt het water opvangen en bewaren voor droge periodes, of u zorgt voor een goede drainage.

Omdat niet alleen de periodes met extreme regen heftiger zal worden, maar we eveneens te maken hebben met extreme droge periodes, zijn wij fan van wateropvang. Op deze manier kan het overtollige water worden hergebruikt wanneer het nodig is.

De oplossing voor een (te) droge tuin

Wat weten we eigenlijk over de droogte?
Dat de tuin daar niet goed bij gedijt is natuurlijk niets nieuws.
Sinds 2018 vallen we van de ene droogte in de andere droogte. Het probleem daarbij is voldoende water. Nog nooit zijn er zoveel verboden geweest op drinkwatergebruik. Drinkwater wordt steeds schaarser en daarmee duurder.
Nog een goede reden om al het overtollige water op te vangen om later te kunnen hergebruiken.

Water besparen

Is daar geen plek voor of kiest u liever voor gemak? Geen nood. Met onze beregeningssystemen bespaart u water. Zelfs wanneer u een systeem heeft dat kraanwater gebruikt.

Het beste kunt u kraanwater helemaal vermijden. Als het voor u mogelijk is, adviseren we een bronboring. Daarbij maken we onderscheid tussen een diepe en een ondiepe bronboring. Echter zijn niet alle bodems geschikt voor een bronboring. Wilt u hier meer informatie over, dan kunnen we het beste vrijblijvend bij u langskomen om de situatie in uw tuin samen te bekijken.


Klaar voor de toekomst

Of u nu wateroverlast heeft of een tekort aan water heeft in de tuin, er zijn verschillende tuintechnische oplossingen die niet alleen het probleem voor u oplossen, maar ook bijdragen aan klimaatbestendig tuinieren. Goed voor u, en goed voor het tuinleven.

Wilt u weten welke met welke tuintechnische oplossing u klaar bent voor de toekomst? Door dit contactformulier in te vullen kunt u een afspraak met ons maken. Wij komen dan vrijblijvend bij u langs.