Slim omgaan met regenwater in Aerdenhout

Wateroverlast voorkomen en regenwater hergebruiken

Enige tijd geleden werd een van onze klanten in Aerdenhout geconfronteerd met wateroverlast in de tuin en vroeg ons om een oplossing. Uiteraard konden wij helpen! Waterbeheersing draait zowel om het voorkomen van wateroverlast als het aanpakken van watertekorten. Beide situaties zijn ongewenst, en wij lossen ze graag voor u op.

Oplossing voor wateroverlast

In dit specifieke geval kon de bestaande hemelwaterafvoer de grote hoeveelheden regenwater tijdens en na een zware regenbui niet meer verwerken. Het resultaat was dat het water over de dakrand stroomde, wat zelfs leidde tot water in de kelder. Een loodgieter werd ingeschakeld en installeerde twee extra afvoeren om het water beter van het dak af te voeren. Echter, dit loste het probleem van de overvloedige hoeveelheid water die zowel de tuin als het riool te verwerken kreeg, nog niet op.

Slim omgaan met regenwater

Slim omgaan met regenwaterWaterbuffering: slim omgaan met regenwater

In samenwerking met de loodgieter hebben we de hemelwaterafvoer losgekoppeld van het riool en aangesloten op infiltratiekratten. Deze kratten, die we in de oprit hebben aangebracht, zorgen voor een effectieve waterbuffering. Het regenwater wordt tijdelijk opgeslagen en kan vervolgens geleidelijk in de bodem wegzakken, een proces dat plaatsvindt via een waterdoorlatend membraam, ook wel geotextiel genoemd. Om verstopping door zand, grond en bladeren te voorkomen, wordt het water eerst door een zandvangput geleid voordat het de infiltratiekratten bereikt.

Met deze oplossing wordt het meeste regenwater efficiënt gebufferd en verwerkt. Daarnaast hebben we een regenton van 240 liter geïnstalleerd om het resterende regenwater op te vangen. Dit water kan worden gebruikt voor de tuinberegening, wat ervoor zorgt dat de plantenbakken in de tuin op een duurzame manier van water worden voorzien.

Voordelen van regenwater hergebruik

Het hergebruiken van regenwater is niet alleen milieuvriendelijk, maar het bespaart ook op uw waterrekening. Door regenwater te gebruiken voor de tuinberegening bespaart u schoon drinkwater en geld. Wilt u weten hoe u zelf regenwater kunt hergebruiken? Wij adviseren u graag over de beste oplossingen voor regenwaterbeheer en waterbuffering in uw tuin.

Bel ons voor een afspraak!