Stadstuin met geheimen

Stadstuin met geheimen

Als je het mij vraagt ben ik dol op stadstuinen en ben ook vaak blij verrast hoe mensen, al dan niet met hulp van een professional, deze beperkte ruimte weten om te toveren in een waar paradijs. Alsof de stad kilometers ver weg is in plaats van pal achter de tuinafscheiding.

Een stadstuin is niet te vergelijken met een grote tuin. Zeker niet als het om de waterhuishouding gaat. Om te beginnen is de verhouding tussen groen en verstening vaak niet goed. Met andere woorden. Er is te weinig grond/groen om water te bufferen, vast te houden of weer aan de planten terug te geven. Daarnaast is de temperatuur in een stad heel anders dan in het buitengebied. Gebouwen houden bijvoorbeeld veel meer warmte vast, waardoor de temperatuur vaak hoger is en het langer warm blijft. Hierdoor is de verdamping hoger en zal de waterbehoefte van planten groter zijn. En zoals genoemd. Wanneer het hard regent, is het in een stad vaak lastiger om het water af te voeren.

Maar in een stad treffen we ook vaak verborgen oplossingen aan. Zoals bij het stadstuinproject die we onlangs hebben uitgevoerd. Tijdens de renovatie van de woning was men op een ondergrondse waterput gestuit. Deze put was ten opzichte van het grondwaterpeil perfect gesitueerd, oftewel er staat altijd voldoende water in. Mede hierdoor hadden we al snel besloten de beregeningsinstallatie aan te sluiten op deze put, maar tegelijkertijd kunnen we het overschot aan water er in opslaan. Hiervoor hebben we de hemelwaterafvoer losgekoppeld van het riool, gietijzeren lijngoten geplaatst en het geheel aangesloten op de waterput. Op deze manier gaan we circulair om met water.

Daar komt uiteraard ook de benodigde technische kennis bij kijken. Een computer stuurt de pomp aan en we hebben een vlotter geplaatst voor het geval het water onverhoopt toch te laag komt te staan.

Zo hebben we voor elke tuin een passende oplossing. Benieuwd hoe u tijd en water kunt besparen?
Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij komen u graag adviseren hoe we de waterbeheersing in uw tuin kunnen optimaliseren.

Rick