Stadstuin met geheimen

Stadstuin met geheimen

Ik ben dol op stadstuinen en ben vaak aangenaam verrast hoe mensen, met of zonder hulp van een professional, beperkte ruimtes omtoveren tot een groen paradijs. Het is alsof de drukte van de stad kilometers ver weg is, terwijl deze zich direct achter de tuinafscheiding bevindt.

Waterbuffering en waterbeheer in een stadstuin

Een stadstuin verschilt aanzienlijk van een grote tuin, vooral als het gaat om de waterhuishouding en waterbuffering. Stadstuinen hebben vaak een onevenwichtige verhouding tussen groen en verharding, wat betekent dat er te weinig grond of groen is om water op te vangen, vast te houden of terug te geven aan de planten. Dit kan leiden tot wateroverlast bij regenval en een tekort aan water tijdens droge periodes. Dit vraagt om slimme oplossingen zoals efficiënte tuinberegening om ervoor te zorgen dat planten voldoende water krijgen, zelfs in droge periodes.

Daarnaast houden gebouwen in de stad meer warmte vast dan in het buitengebied, wat resulteert in hogere temperaturen en een grotere waterbehoefte van planten. De combinatie van hogere verdamping en beperkte ruimte voor waterafvoer maakt waterbeheer en waterbuffering in stadstuinen een echte uitdaging.

Tuinberegening en circulair watergebruik in stadstuinen

Gelukkig bieden stadstuinen vaak verborgen oplossingen voor waterproblemen. Een goed voorbeeld is een stadstuinproject dat we recent hebben afgerond. Tijdens de renovatie van de woning ontdekten we een ondergrondse waterput, ideaal gelegen ten opzichte van het grondwaterpeil. Dit bood een uitstekende kans om de tuin op een duurzame manier van water te voorzien.

We hebben ervoor gekozen om een beregeningsinstallatie aan te sluiten op de waterput, waardoor we altijd voldoende water hebben voor de planten. Deze vorm van tuinberegening helpt om efficiënt om te gaan met water. Daarnaast hebben we de hemelwaterafvoer losgekoppeld van het riool en aangesloten op de waterput, waardoor overtollig regenwater in de put kan worden opgeslagen. Op deze manier wordt het regenwater circulair gebruikt en voorkomen we wateroverlast.

Technische expertise voor waterbeheer

Een dergelijk systeem vereist de juiste technische kennis. Een computer stuurt de pomp aan en een vlotter zorgt ervoor dat het waterpeil nooit te laag komt te staan. Dit type slimme oplossingen zorgt ervoor dat we efficiënt en duurzaam omgaan met water in stadstuinen.

Op zoek naar een waterbesparende tuinoplossing?

Voor elke tuin, groot of klein, bieden wij een passende oplossing. Wilt u weten hoe u water kunt besparen in uw stadstuin?
Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij komen u graag adviseren hoe we de waterbeheersing in uw tuin kunnen optimaliseren.

Rick