Water besparen? Ga schoffelen voor beter waterbeheer!


Waterbesparing is een belangrijk onderwerp, vooral tijdens droge periodes. Wat veel mensen niet weten, is dat water in de grond de neiging heeft om tegen de zwaartekracht in naar de oppervlakte te stijgen. Dit proces staat bekend als capillaire werking en speelt een cruciale rol in het waterbeheer van uw tuin.

Wat is capillaire werking?

In de bodem bevinden zich zeer kleine verticale kanaaltjes, ook wel microporiën genoemd, die ontstaan door bacteriën en schimmels. Deze kanaaltjes helpen het water in de grond weg te laten vloeien. Door de smalle structuur van de poriën ontstaat er echter een moleculaire aantrekkingskracht, die ervoor zorgt dat water naar boven wordt getrokken. Dit water, bekend als capillair water, blijft zelfs tijdens droge periodes in de microporiën achter.

Planten maken gebruik van deze microporiën om met hun wortels dieper in de grond te groeien. Hoe smaller de poriën, hoe sterker de aantrekkingskracht van de moleculen. Dit betekent dat water sneller omhoog stijgt en daardoor ook sneller verdampt, wat niet wenselijk is tijdens droge tijden.

Waarom regelmatig schoffelen helpt bij waterbesparing

Het is van groot belang om te voorkomen dat de poriën in de bodem te smal worden. Door regelmatig te schoffelen, blijven de microporiën open en wordt verdamping van water vertraagd. Na een regenbui of het bewateren van uw tuin kunnen de poriën zich vernauwen. Om te zorgen dat uw tuin optimaal profiteert van het gegeven water, raden wij aan om de grond los te maken wanneer deze nog vochtig is. Dit zorgt ervoor dat de poriën weer openbreken en het water beter vastgehouden kan worden.

Regelmatig schoffelen helpt dus niet alleen om verdamping tegen te gaan, maar draagt ook bij aan beter waterbeheer in uw tuin. Wilt u nog meer weten over waterbuffering en hoe u slim gebruik kunt maken van regenwater om water te besparen?

Neem contact op voor advies

Heeft u hulp nodig bij het schoffelen of wilt u meer weten over slimme wateroplossingen zoals waterbuffering? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder: 023 526 5600