Water besparen? Ga schoffelen!


Water in de grond heeft de neiging om tegen de werking van zwaartekracht in te gaan en naar de oppervlakte te stijgen. We spreken in dat geval over capillaire werking.

Dat komt doordat er in de bodem zeer kleine verticale kanaaltjes aanwezig zijn. Deze kanaaltjes, ook wel microporiën genoemd, worden gevormd door bacteriën en schimmels en helpen het water in de grond weg te laten vloeien.

Echter, de kanaaltjes zijn zeer smal waardoor er onderlinge aantrekkingskracht ontstaat van moleculen. Deze aantrekkingskracht zorgt ervoor dat het water weer omhoog wordt geperst. Door dit fenomeen blijven er in droge tijden hele kleine druppeltjes water achter in de microporiën dit wordt capillair water genoemd.

Planten gebruiken deze microporiën om met hun wortels in te kunnen groeien. Hoe smaller de poriën, des te sterker de aantrekkingskracht van moleculen. Dat betekent dat het water hoger stijgt en dus sneller verdampt.

Het is dus zaak om de poriën niet te smal te laten worden. Door regelmatig te schoffelen blijven de poriën voldoende open staan, waardoor het water minder snel verdampt. Na een fikse regenbui of het water geven van de tuin kunnen de poriën zich eveneens hebben vernauwd. Om de tuin optimaal te kunnen laten profiteren van al dat water, raden wij aan om juist als de grond vochtig is deze even los te werken met een schoffel of een hak en zo de poriën weer open te breken. Heeft u hulp nodig bij schoffelen of wil u liever weten hoe slim gebruik gemaakt kan worden van waterbuffering

Wij beantwoorden ze graag. 023 526 5600