Waterbuffering monumentale familietuin

Toen we aankwamen bij de klant realiseerde we dat we deze klant al kende. Ze hadden ons recent benadert om wateroverlast in de schuur en opslagruimte te voorkomen. Tijdens de constructie van de prachtige monumentale tuin, kwamen we achter een groot probleem. Namelijk dat niet alle regenwater afvoerpijpen goed waren aangesloten.

 

 

monumentale familietuin  Waterbuffering monumentale familietuin  Wesseling Tuinen

We hoefden nu alleen nog maar de oppervlakte van het dak samen met de hemelwaterafvoer te bepalen om een berekening te kunnen maken voor de benodigde wateropvangcapaciteit. Of beter gezegd, infiltratiecapaciteit, want bij dit project maken we gebruik van infiltratieboxen. En om de riolering tijdens hevige regenbuien te ontzien besloten we de hemelwaterafvoer ook aan te sluiten op deze ondergrondse infiltratieboxen.

Infiltratieboxen zijn verstevigde kratten, omsloten met een speciaal doek, waardoor er een ondergrondse ruimte ontstaat waarin water tijdelijk kan worden opgeslagen. Van hieruit kan het gebufferde hemelwater langzaam in de bodem wegzakken en aan het grondwater worden teruggegeven. De infiltratiekratten laten het regenwater weer infiltreren in het grondwater. Door het ontkoppelen van de hemelwaterafvoeren komt het water niet in de riolering terecht, waardoor deze tijdens heftige regenbuien niet wordt overbelast.

Bovendien zorgen infiltratieboxen ervoor dat lokaal het grondwater wordt aangevuld, want met deze oplossing wordt regenwater teruggegeven aan de bodem.

Inmiddels hebben we samen met Wesseling Tuinen 18 infiltratieboxen ingegraven en ingepakt met infiltratiedoek. Hierna hebben wij de leidingen aangesloten op de infiltratieboxen en alles weer netjes aangevuld en afgewerkt. In het nieuwe jaar zullen er nog een aantal infiltratieboxen in deze tuin worden verwerkt, zodat er een totale waterbuffercapaciteit van ruim 4 m3 aanwezig is.

Toevallig begon het diezelfde dag nog te regenen. Konden we gelijk even testen. Natuurlijk werkte alles volgens planning.

Zo hebben we voor elke tuin een passende oplossing. Benieuwd hoe u tijd en water kunt besparen?
Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij komen u graag adviseren hoe we de waterbeheersing in uw tuin kunnen optimaliseren.

Wij komen u graag adviseren hoe we de waterbeheersing in uw tuin kunnen optimaliseren.

Pieter