WinteRRRRR in de tuin

Het is vrijdag 15 oktober. We zitten in de auto, onderweg naar een opdrachtgever, wanneer de DJ op de radio roept: ‘Nog 71 dagen, dan is het kerst!’ De reactie van de meeste mensen bij het horen van zulke berichten is: ‘Hè?, is het jaar alweer bijna voorbij?’ Wij hebben die reactie in elk geval wel. Zeker wanneer we nog van de zon mogen genieten bij toch nog wel aangename temperaturen. Dan komt het einde van het jaar toch wel ongemerkt en sneller dan gedacht dichterbij. Dat neemt niet weg dat de ‘R’ in de maand is en het zomaar flink koud kan worden. Is uw tuin al winterklaar?

Of dwarrelen de bladeren van de bomen de vijver in? Krijgt de nachtvorst binnenkort de kans om de leidingen van de beregeningsinstallatie of de buitenkraan kapot vriezen? Stapt u, na een fikse regenbui, met uw nette schoenen iedere keer pardoes in die plas water, voordat u haastig de auto instapt om naar kantoor te gaan? Of komt u sinds kort weer in het donker thuis en ontbreekt het aan passende verlichting? Wellicht struikelt u, wanneer u niet oppast, zelfs over de robotmaaier die nog braaf zijn rondje doet op het gazon.

Gelukkig is dat allemaal niet nodig. Wij zijn dol op de ‘R’ in de maand. Voor ons is dat dé tijd van het jaar om, na een vaak drukke en droge periode, weer even echt contact met onze klanten te hebben. En dat vinden wij toch wel het leukste aan ons vak. Zo halen wij vanaf eind oktober, wanneer het werk van de robotmaaier er weer op zit voor het seizoen, de robotmaaiers op voor onderhoud. Indien gewenst slaan we ze ook op, zodat ze veilig en droog kunnen overwinteren. Veilig, want bij ons staan ze uiteraard verzekerd.

De vijvers worden voorzien van netten, maar voordat we ze afdekken maken we de geliefde waterpartijen eerst nog even schoon met de vijverstofzuiger. Om ervoor te zorgen dat de vijver niet geheel dichtvriest bij strengere vorst, plaatsen we, afhankelijk van de diepte van de vijver, een ijsvrijhouder. Omdat vijverplanten in de winter maar weinig CO2 uitstoten en een ijslaag op de vijver de opname van zuurstof belemmert, is het nu ook de juiste periode om zuurstofpompjes te plaatsen.

Een tip: Heeft u zelf al een zuurstofpompje geplaatst Let er dan op dat u het steentje niet te diep in het water hangt. De verplaatsing die wordt veroorzaakt in het water, zorgt voor een schommelende watertemperatuur. Om de vissen rustig van hun winterslaap te kunnen laten genieten, is het van belang om de watertemperatuur onderin de vijver zo constant mogelijk te houden.

De ‘R’ is ook van regen. Er valt deze maanden vaak voldoende, waardoor u zomaar last kunt krijgen van wateroverlast. Een hele snelle en goedkope manier is de welbekende horizontale drainage. Maar wordt de overlast echt vervelend dan is waterbuffering met bijvoorbeeld infiltratiekratten een betere en meer duurzame oplossing. Check voor blijvend droge voeten onze pagina wateroverlast Haarlem.

En tot slot natuurlijk de ‘R’ van kerst!! Feest van het licht. Zowel binnen als buiten. Bij velen is bekend dat wij uw tuinverlichting kunnen verzorgen. Maar wist u dat wij rond de kerstdagen ook die mooie spar of andere prachtige boom in uw tuin kunnen komen voorzien van verlichting?
Geen boom? Geen enkel probleem! Dan nemen wij die gewoon voor u mee. We plaatsen hem en tuigen hem voor u op. En het beste nieuws: Na 3 Koningen of wanneer het u uitkomt, halen wij alles weer op.

Kortom, Het kan ons niet snel genoeg winteRRRRR worden.

Team Amazone Tuintechniek

WateRbuffering
Robotmaaiers
VijveRtechniek
BeRegeningsinstallaties
TuinveRlichting

 

Ps, wilt u meer informatie over het onderhoud van uw robotmaaier of kerstverlichting in uw tuin? Of heeft u een andere vraag? Vraag het ons gerust! 023-526 56 00

Bereikbaar ma t/m vr van  8:00 – 17:00 uur