Zo eenvoudig kan vijveronderhoud zijn

De vijver heeft de laatste jaren aan populariteit verloren. De gemiddelde tuinbezitter heeft weinig tot geen verstand van vijvers. Bang voor enorm veel onderhoudswerk of misschien wel om het fout te doen, laten we de vijver massaal links liggen.
Dat is jammer, want een vijver in de tuin is een geweldige manier om de biodiversiteit in de tuin een boost een te geven. Er komen veel verschillende dieren op het water af. De mooiste libellen, kwakende kikkers, vogels die komen drinken. Een vijver in de tuin is een ware beleving en vaak een heerlijke plek om tot rust te komen. Met dit blog willen we aantonen dat het hebben en onderhouden van een vijver helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.

 

Het draait allemaal om schoon water

Het voornaamste onderdeel van een vijver is uiteraard het water zelf. Dit moet van een goede kwaliteit zijn. Vooral wanneer u besluit om de vijver te verrijken met vissen. U bent misschien weleens vijverbezitters tegengekomen die zuchtend wisten te vertellen hoe lastig het is om de kwaliteit van het water goed te houden. Zon, regen, temperatuurschommelingen, vissenpoep, rottend bladafval… het heeft allemaal invloed op de waterkwaliteit. U kunt natuurlijk dagelijks heel veel tijd spenderen om de onder andere PH-waardes keurig stabiel te houden. Maar met een paar handige technische hulpmiddelen wordt u veel werk uit handen genomen.

 

Vuil verwijderen

Vuil is een grote boosdoener als het gaat om een verslechterde waterkwaliteit. Vijverpompen en skimmers verwijderen vuil, organisch afval en overtollige voedingsstoffen uit het water door zwevende deeltjes op te nemen. Er zijn ook biologische filters waarbij bacteriën helpen het organisch afval af te breken.

 

Voldoende zuurstof

Zelfs wanneer u besluit geen vissen te houden in de vijver, is voldoende zuurstof nog steeds een belangrijk element. Een beluchtingsysteem, zoals een luchtpomp of fontein, zorgt voor voldoende zuurstofniveaus in de vijver en voorkomt dat het water stilstaat.

 

Waterbehandeling

Het is mogelijk om het water chemische te behandelingen om bijvoorbeeld ongewenste algen en bacteriën te beheersen en de pH-waarde van het water te stabiliseren. Maar net als natuurlijke vijanden die plagen in de tuin tegengaan, kunt u ook (goede) bacteriën, vissen en planten het werk voor u laten doen.

 

Seizoensonderhoud

Hoeft u dan zelf helemaal niets meer aan de vijver te doen?
Dat is helaas niet het geval. Een vijver vraagt, net als een tuin, om seizoensgebonden onderhoud. In het voorjaar verwijdert u dood plantmateriaal, in de zomer vraagt de vijver om een snoeibeurt en in de herfst is het noodzakelijk om gevallen blad uit de vijver te verwijderen. Aan het begin van de winter kunt de waterplanten het beste grondig terug snoeien, zodat er minder dood materiaal in de vijver terechtkomt.

Verder is het belangrijk om op gezette tijden de filters te reinigen, de pompen een onderhoudsbeurt te geven en om de overtollig slib van de bodem te verwijderen met een vijverstofzuiger. Deze klusjes kunt u gelukkig allemaal uit handen geven aan een tuintechnicus met verstand van vijvertechniek.

Conclusie: Het hebben van een vijver hoeft niet veel werk te kosten, maar geeft wel veel voldoening, terwijl u alleen door het hebben van een vijver een enorme positive bijdrage levert aan de algehele gezondheid van de natuur.

 

Wilt u meer weten over het hebben van een vijver in de tuin? Of wilt u dat we uw vijver komen controleren gevolgd door een passend advies? 
Als u via dit aanmeldformulier uw aanvraag indient, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.